Var är showen?

När alla andra var i Umeå och såg konserten med Adjagas och Anna von Hausswolff satt jag i min kalla lägenhet i Kiruna och tittade på underhållningsprogrammet Melodifestivalen. Många av tävlingslåtarna och pausnummrena hade en sak gemensamt – snygga dansnummer. Mest sevärda av den alla var Dannys. Hans blinkande pyjamas fick mig att börja tänka. Varför har jag aldrig sett ett riktigt snyggt show nummer gjort av en samisk artist?

Kanske är svaret att vårt nordliga folk har glömt bort hur man dansa.

Ola Stinnerbom och Birgitta Stålnert, båda är dansare och koreografer, har letat efter den samiska dansen. Efter år av forskning har de hittat den bevis på att dans även har funnits inom samisk kultur. De två forskarna hittade spår av dans både på Tromsö museum och i Lars Levi Leastadius skrifter.

Genom dessa två radioreportage får du veta mer om deras forskning:

Nu är det bevisat: det finns samisk dans och Jakten på den försvunna samiska dansen

Stinnerbom är även artist och musiker. Han och den samiska artisten Elin Kåven , från Norge, dansar när de uppträder. Ingen av dem bjuder dock på det shownummer à la Danny, som jag efterlyser. Så låter er inspireras av Dannys dans.

https://youtube.com/watch?v=fC1gCJ0p52A

Och så här ser det ut när dansar Elin Kåven till bandet Vajas musik.

PS. Det finns faktiskt en samisk dans. Sydisdansen – Det är buggliknade dans som dansas av sydsamer. DS.

Foto: Marica Blind

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *