Jojkar pigga som en sommarbäck

Jörgen Stenberg

Vuöllie*/Jojk

Egen produktion

Utgiven: 2013

Genom livekonsert och jojkkurser har Jörgen Stenberg, från Malå, har gjort sig känd som jojkare och musiker. Men debutalbumet har dröjt år, men efter en lång väntan är det äntligen här. Albumet, som bär samma namn som jojkaren, består av egna skrivna vuöllieh* och gamla vuöllieh som Jörgen hittat i arkiv. Skivans tolv Vuöllieh har Jörgen klätt med stråkinstrument, gitarrer, el-gitarrer och trumpetljud.

Jojkarna är vackert producerade och rinner fram som en pigg sommarbäck. För lyckan som Jörgen visar i vuöllieh som Reäjnnuomannije ávvuo (Renskötar glädje) och Sápmi leäh duv sieluosne (Sápmi i ditt innre) kan även jag känna. Han lyckas verkligen fånga känslan.

Men lika mycket som han klarar av att fånga lycka lika mycket misslyckas att han med att jojka det mörka känslorna. Känner inte det tynger i jojkarna Lussas biejvijdi (Tunga dagar) och Harbme (sorg). Det finns inga sprickor och ingenting som skaver. Ingenting gör ont.

Debutalbumet får klart godkänt och eftersom det flesta av jojkarna saknar ord kommer skiva med all säkerhet även hitta fram till den publik som inte förstår det samiska språket. Men i framtiden hoppas jag att Jörgen Stenberg vågar göra musik som göra ont på riktigt. Som fångar det mörka hos människorna och hos honom.

Bästa spår: Reäjnnuomannije ávvuo och Vuortjis.

*Umesamiska för jojk. Vuöllieh = flera jojkar

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Share on Social Media