Skivrecension: Sofia Jannok

Sofia JannokÁssogattis/By the Embers

Caprice

Utgivning: 2009-01-14

Två års tid har jag varit duktig på att dra små vita lönger angående Sofia Jannoks skiva. Det blir lätt så när man det inte finns så många samiska artiser från Sverige som ger ut skivor. Min lögn var att jag sa att albumet Ceaskat/White var lite bättre än var det var. Nu är det slut med den lögnen.

Som sagt har det gått nästan två år sedan Sofia Jannok gav ut sitt debutalbum Ceaskat/White. Då gav hon ut det på det norska skivbolaget DAT och hade den norska jazzmusikern Svein Schultz som producent. Det nya albumet som är producerat av Henrik Edenhed ges ut på svenska Caprice. Ett svesnkt skivbolag som främst ger ut folkmusik. Inför det nya albumet har hon dessutom slagit sig samman med Peter Tikkanen Trio. Allt har i mina öron inneburit att Sofia har vuxit som artist. Med Ássogáttis känns det som Jannok är värd sin roll som Sveriges mest uppmärksammade samiska artist.

Ássogattis innehåller 11 låtar. Låtarna är främst lugna sånger. Albumet är inte något man slår igång om man ska ha party utan snarare den man lyssnar på när vill dricka te. Kanske sent på natten. I texterna som till stor det är skriva av henne själv gör sig hennes gör sig naturen påmind. Vinden, fjällen och elden besjungs. Det enda som jag vänder mot är att albumet även innehåller hennes Sami Grand Prix vinnare låt från 2003, Liekkas-Warm, som även fanns på debutalbumet. Låten är visserligen om producerad till det bättre men Jannok har visst glömt bort att vi lever i ett modernt samhälle där man med lätthet kan ladda ner eller beställa cd-skivor via nätet även om de ges ut i Norge. Man behöver inte ge ut saker igen även om det produceras om.

Hippi! Nu är det alltså slut med vita lögner angående Sofia Jannok, för nu kan jag utan att känna mig genomfalsk rekommendera en Jannok lugna pop-jazziga skiva som får mig att tänka på Ulla Pirttijärvis album Áibbaseabmi.

Bästa spår: Irene

I dag (2009-04-13) även Váralas

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Share on Social Media