Konsetrecension- Katarina Rimpi med band

Äno Jiedna (Katarina Rimpi med band)

Datum. 2008-08-18
Plats. Kulturens Hus, Luleå under i samband med Liet Lavlut
Längd. 45,00 min
Publik. ca 50
Betyg. Suveränt

Fösta gången jag hörde Katarina Rimpi jojka och sjunga stod jag Fjäll och samemuseets Ajttes vida hall från den angränsande rummet hörde jag ljudet från en jojk förställning med Simon Marainen och Katarina Rimpi. Och vid sidan av Rimpi kändes så kändes Marainen som en liten och ynlig jojkare. Den här dagen hade Katarina Rimpi inte med sig Marainen utan Brita Stina Sjaggo, Mandy Senger plus två herrar, tillsammans bildade de Äno Jiedna. Under 45 minuter bjuder Äno Jiedna bjuder på en alldeles lyssnande föreställning med jojkar och sånger som till övervägande del handlar om djur och natur. Bäst var en jojk som beskriver en ripas läte. Rimpi är inte bara en duktig sångare hon är en skicklig berättare och i slutet berättar hon för oss i publiken att hon är nervös, den nervositet upplever inte jag som publik. Nej kära Äno Jiednan ni får nog lov att köpa er nya almanackor inför 2009, för jag tror att ni kommer få en hel del konsertbokningar i under det kommande året.

Äno Jiedna har inte ännu gett ut något album men några av låtarna finns på barnskivan Buoremus ajgge. Albumet har Many Segner gett ut tillsammans med Sara Aira Fjällström. Skivan finns bland annat att köpa på Ajtte i Jokkmokk.

Text & foto: Marica Blind

4 comments

  1. Burrie! Jag är en tolv årig sameflicka som undrar om katarina är sydsame eller nord eller vad hon nu är1 snälla jag hör på hennes joik på lektionerna och det får mig att slappan av! vet nån om hon är det??? nåå nåå 🙂

  2. Hej
    Katarina och tjejerna i Jarnjja eller motsvarande är jättebra och när dom sjunger stämmor reser sig rygghåren. Buoremus ajgge har massor med fina låtar, Mandy är en lysande låtskrivare! Och så finns ju en låt med duett med Katarina och Sofia J., bara det…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Share on Social Media