“Så Indie att det gör ont”

“Så Indie att det gör ont” så beskriver Samuel Idivuoma från Mollet, den egna gruppen. Indie för att de inte spelar exotiska jojkar. Indie för att de gör allt själva.

Den 4 oktober fick jag möjlighet att göra intervju med Mollet i Lycksele. Intervjun började med att Per-Josef Idivuoma (sång), Raoul Härmä (el-gitarr), Samuel Idivuoma (Trummor), Mattias “Trägga” Sikku Valio (sång), Magnus Utsi (gitarr) och Daniel Larsson (bas) funderade på varför rockband slår sönder hotellrum. Mollet konstrade rätt snart att allt nog bara handlar om att få uppmärksamhet i media. Uppmärksamhet hos media är ingenting Mollet kan skryta med under det fyra åren som bandet har funnits har mediavärlden visat ett mycket svagt intresse. Det låga intresset tror man beror på att man inte spelat typisk samiskmusik. Och även om det känns trist så trivs det bra att vara ett underground band.

Mollet har funnits sedan 2004. Och den första konserten hade man midsommarafton samma år under Meänfestivali i Pajala kommun. Då var bandet nytt och man var inte riktigt säker på hur man ville låta så man skickade till och med in ett bidrag till Sami Grand Prix (den samiska melodifestivalen). Bidraget kom inte med i tävlingen. Att ställa upp i Sami Grand Prix är inte något man kunde tänka sig göra i dag. Mollet musik passar inte in där.

Trots att det har gått fyra år sedan Mollets bildades känner man fortfarande på uppstartas nivå och eftersom allt fortfarande känner sig nya har det inga drömmar om att arbeta med någon utomstående producent. Det låtar som man har gett ut fram till idag har man själv producerat. Den musik man skriver uppstår när man träffas för att repa i Kiruna. Bland kommer någon av medlemmarna med en färdig skriven text eller melodi men den slutar ofta med att den bearbetas om av de tillsammans med de andra. En dag hoppas man kunna göra en fullängsskiva men just den här oktoberdagen känns det väldigt, väldigt långtbort. Att ge ut en skiva känns för övrigt mest som en kvalitets stämpel eller kanske som en promotion grej som man kan skicka runt till tidningar. Men även om bandet ännu inte gett ut någon fullängsskiva så gav man 2007 ep “Don diedat min…” och våren 2008 släppte man fyra låtar på Itunes. Det har man givetvis gjort själv eftersom man inte ligger under något skivbolag.

Hur stora kan Mollet bli?
Mollet har egentligen aldrig jobba på att bli stora. Och det tycker att det är kul att vara det lilla skitbandet som egentligen inte kan spela. Sedan är ju alla Mollets texter på samiska och man har inte några planer på att sjunga på något annat språk även om man skulle nå en större publik. Samuel Idivuoma konterar strax innan intervjutiden lider mot sitt slut ”Utan samiska finns inte Mollet”

Drygt tre timmar senare står Mollet på scen och bjuder på 47 minuter ren scenglädje. ”Härlig publik” skriker Per-Josef Idivuoma och jag är beredd att hålla med. För även om publiken är lite så är den intensiv, lika intensiv som sångarna Trägga och Per-Josef.

Text & foto: Marica Blind

2 comments

  1. Våran EP hette inte Ii diede, utan “Don diedat min…”.
    Annars bra skriven artikel

Comments are closed.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Share on Social Media