Ánnámáret Ensemble

Album: Beallječiŋat/ Earrings

Skivbolag: Teosto

Gener: Folkmusik

Utgiven: 2011-04-27

Betyg: 4

Utsjoki-tjejen Anna Näkkäläjärvi har samlat ihop ett gäng musikaliska vänner och startat folkmusikgruppen Ánnámáret Ensemble. Debutalbumet Beallječiŋat är ett traditionellt folkmusikalbum där det nya och fräscha är att texten sjungs på samiska.

Texterna, som är skrivna av sångerskan Anna Näkkäläjärvi, handlar om kärlek, längtan och natur. Välbekanta ämnen bland våra samiska textförfattare. Totalt innehåller albumet tio låtar med en speltid på drygt 37 minuter. Det känns lite kort. När den sista låten Mo lea muitit tar slut tänker jag: Nej, nej var den redan slut! Trots att Beallječiŋat är en ganska vanlig folkmusikskiva är den riktigt bra. Beallječiŋat är precis som kärlek: När det bara känns trevligt då ska man bita sig fast med näbbar och klor.

Om jag ska försöka sia om Ánnámáret Ensembles framtid så tror jag att denna grupp kommer kunna ses på en rad folkmusikfestivaler i norden. I min fantasi ser jag dem live här i min studentstad Umeå hösten 2011.

Jag slutar med att upprepa mig. Ánnámáret Ensembles första platta är en fanatisk skiva om man gillar folkmusik. Till er andra, som inte lyssnar på något annat än R’nb, kan jag säga: Lyssna på en låt åtminstone, jag lovar du blir inte besviken.

Bästa spår: Mo lea muitit/How It Is To Remeber och Dál leat/You are

Recensionen är tidigare publicerat på tidningen Nuorats hemsida.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Share on Social Media