Niillas + Roope

Niillas Holmberg & Roope Mäenpää
Titel:
Manin guottán girjji fárus
Skivbolag:
Tuupa records
Musikgenrer:
Visa, jojk
3 av 5 Nuorat

Niillas Holmberg, skådespelaren, poeten och musikern, har tillsammans musikern Roope Mäenpää producerat en vacker och välgjord skiva. Niillas sångröst, hans gitarr och Roope med hans alla instrument flyter samman till en vacker massa. Jag gäspar både en och två gånger. Till och med somnar. Några kraftfullare låtar kanske hade öppnat upp mina tunga ögonlock.

Ända sedan jag hörde Niillas Holmberg första gången har jag tänkt på honom som Niko Valkeäpääs lillebror. Ja, båda är ju från Finland och sjunger finstämda visor på samiska. Och precis som han vandrar i Nikos fotspår så vandrar han även i andra musikers stigar. Niillas och Roope har på albumet plocka in låtar av skrivna av Nils-Aslak Valkeapää och Veijo Länsmann. På albumet finns även John Lennon-melodi som har fått samiska text av Mari Boine. Ná Darvánii Jáhku är visans namn.

Niillas gräver inte bara i det gamla, han skapar även nytt. Den största delen av albumets visor är texten och tonsatta av Niillas själv. Så nog har vi allt en återväxt av samiska musiker. Men om Niillas Holmberg och Roope Mäenpää vill stanna kvar i folks medvetande krävs något med än en vacker och sövande skiva. Ge mig mer energi!

Text: Marica Blind

Bästa spår: Boazodilli

Visste du att… Manin guottán girjji fárus egentligen är Niillas Holmbergs andra skiva i år. I början av året släppte han och Hilda Länsmann barnskivan Ima Hutkosat.

Recensionen har tidigare publiceras på www.nuorat.se

2 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Share on Social Media