En riktig rockkonsert

Somby

Titel: Álas Eanan

Skivbolag: Tuupa records oy

4 av 5 Nuorat

Ii Iđit vel gjorde Somby till vinnare i Sami grand Prix och Liet Lávlut 2009. Vinnarlåten finns självklart med på Álás Eanan. Albumet består av en rad rocklåtar och många av dem är mycket mycket bättre än Ii Iđit vel. Mari Boine har skrivit texten till den underbara låten Alla Haerrá Oslos. Lyssna på texten. Språkfrågor kan även besjungas. Övriga låtar är skrivna av bandmedlemmarna och Juho Kiviniemi.

Hela albumet låter som en rockkonsert på en klubb i en stad nära dig. Somby, med sångerskan Miira Suomi i spetsen, låter snabbare och hårdare än de samiska skivor som vanligtvis brukar landa på mitt hallgolv. Och därför rekommenderas den starkt till de som vill ha energi.

Álás Eanan når inte riktigt till fem Nuorat. För det låter den för mycket vanlig rockskiva. Jag saknar det lilla extra som får mig att vilja flytta till Enare i Finland.

Sáibu, Cuvokanan speajal och de övriga rocklåtarna på albumet är trots allt värda dina öron. Debutalbumet är producerat av Jussi Isokoski. 2008 gav Somby ut EP Čáhppes Lasttat.

Recensionen är tidigare publicerad i Nuorat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Share on Social Media