Väcker minnen

Nils Aslak Valkeapää

Titel: Alit idja Lahkona

Skivbolag: DAT

3 av 5 Nuorat

Áillohas som Nils Aslak kallades dog 2001 i staden Esbo i Finland. Då var han redan en prisad och hyllad artist, poet och författare. Det nyligen utgivna albumet spelades in i Måselvs kyrka och under en påskkonsert i Kautokeino 1992. Den 55 minuter långa skivan innehåller dansbandsmusik, psalmer och experimentell jojk. Och Áillohas var en man som både kunde sjunga och jojka och låter lika bara som jag har väntat mig.

Men tiden sätter sina spår. De hörs att det har gått nästan 20 år sedan den spelades in. Arrangemangen låter tidigt 1990-tal. Alit Idja Lahkona kommer att hyllas av de som var med när han vågade väcka jojken till liv på 1960-talet. Nostalgiskt kommer de att lystra när någon av låtarna spelas i Sameradion. Minnen från ČŠV, Skattefjällsmålet och Altaupproret kommer att väckas till liv. Mobilens inspelningsfunktion kan vara en bra idé att sätta igång när ni hör Áillohas snurra i skivspelaren. Mormor, farbror och mamma har mycket att berätta.

Låttexterna är skrivna av artisten själv. Melodierna har han hittat i Tromsö museums arkiv. Texterna finns även att läsa i boken Jus gazzebiehtár bohkoisvččii.

Recensionen är tidigare publicerad i Nuorat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Share on Social Media