Vänlig folkmusik

Yana Mangi

Titel: Shadow

Skivbolag: Sakuntala Records

3 av 5 Nuorat

42 minuter vänlig folkmusik i stil med Sarek och Timoteij. Yana gör mig besviken. Var är den melodiösa rock och jojk som utlovas på omslaget. Walking Song, The Sun och alla de andra låtarna är lättsmälta historier. För lättsmälta.

Yana Mangi tillhör inte de samiska artister som vill utveckla, kritisera eller utmana samhället. Hon vill bara sjunga om naturen med sin glada röst. Och gladast av dem alla är Altajärvi: Kom igen, vi dansar runt sjön innan isen lägger sig. Över albumet vilar ett melodifestivalskimmer.

Om Yana hade tävlat med någon av albumlåtarna i den svenska melodifestivalen så hade hon kunnat vinna alltihopa. Publiken skulle inte ens ha svårt att förstå vad hon sjunger eftersom texterna är på svenska och engelska.

Earth Shadow är producerad av Kee Marcello, tidigare gitarrist i 80-talsbandet Europa, som spelade rock. Han gästsjunger även på skivans bästa spår Nåjden.

Recensionen är tidigare publicerad i Nuorat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Share on Social Media