Musik för 10-talet

Foto: Lisa Marie Kristensen


Adjágas

Album: Mánu Rávdnji

Skivbolag: Trust Me

Med albumet Mánu Rávdnjiv bevisar Adjágas att även samisk musik kan vara vacker utan att tråka ut. Lawra Sombys kraftfulla jojk och lugna sångröst i kombination med Sara Mariella Gaups stämma går rakt in i hjärtat.

Adjágas har vidareutvecklat den musikstil som man hör på Mari Boine och Niko Valkeapääs senaste album Čuovagga Áirras respektive Birrat Birra. Dansa vill jag göra när jag hör ”Neon Čalmmit” och ”Mánu Rávdnji”. Titelspåret är dessutom en av årets bästa låtar.

Texterna i låtarna ”Unna Nieiddas” och ”Ih Goh Gåarkah?” väcker texthjärnan. Den vaknar trots att den sistnämna är på sydsamiska, ett språk jag inte kan. Adjagás har löst språkproblemet genom att översätta alla texter till engelska. Översättningarna finns i skivemblemet. Albumet tar samisk populärmusik ett steg vidare.

Marica Blind

Recensionen är tidigare publicerad i Nuorat.

One comment

  1. Hi, I do believe this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I will return yet again since i have book marked it.
    Money and freedom is the best way to change, may you
    be rich and continue to guide other people.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Share on Social Media